U bent hier
In plus maar met geleend geld en de putten blijven
Op de gemeenteraad van Sint-Gillis-Waas heeft N-VA de begroting niet goedgekeurd. De partij hekelt de goednieuwsshow van de CD&V meerderheid die stelt dat er een ruim overschot is en dat de noodzakelijke investeringen gebeuren. In de gemeenteraad legde raadslid Denis D’hanis (N-VA) haarfijn de pijnpunten bloot : er wordt teveel geleend om dan een positief saldo voor te leggen én men schroeft de investeringen in wegen, voetpaden, riolering enz. terug om het administratief centrum te kunnen bouwen.
“Het beste bewijs dat deze gemeente zijn boekhouding geleend op orde krijgt, is te vinden in de nieuw aangegane leningen. Op het einde van deze bestuursperiode zal dit CD&V schepencollege 12 miljoen euro hebben geleend.” licht D’hanis (N-VA) toe. Het zogenaamde overschot van 1,1 miljoen euro in 2016 staat in schril contrast met de 25 miljoen euro schuld. “Er is dus geen overschot van 1,1 miljoen zoals men wil laten uitschijnen, maar een tekort van 23,9 miljoen euro. Leningen moeten immers terugbetaald worden, zowel kapitaal als intrest.”
“En we zouden nog akkoord kunnen gaan met investeringen door leningen als die werkelijk tegemoet komen aan wat de burger vraagt en de CD&V zelf heeft beloofd : degelijke voetpaden (Kemphoekstraat), degelijke fietspaden (Reepstraat, waar wel de weg werd vernieuwd, maar niet het fietspad), herstel en onderhoud van rioleringen, aanpassing van wegen. Maar neen, alles moet wijken voor een megalomaan prestigieus nieuw administratief centrum” vervolgt D’hanis. Zelfs de gemeentelijke administratie wijst op hetzelfde probleem in haar advies: “In dit Meerjarenplan zijn onvoldoende middelen voorzien ( personeelsinzet, werkingskosten) voor het permanente structurele onderhoud van het gemeentelijk patrimonium (gebouwen, wegen, riolering). Nochtans is het kostenbewust beheer van de infrastructuur geformuleerd als een prioritaire doelstelling.” Het schepencollege zegt dat ze nog aanpassingen heeft gedaan naar aanleiding van dat advies, maar die zien we niet.
“Erger nog” voegt fractieleider Guido De Lille toe. “Het budget voor aanleggen en onderhoud van fiets- en voetpaden wordt gehalveerd van 500.000 euro naar 250.000 euro. En het was al te weinig. Het schepencollege verdedigt zich pijnlijk door te zeggen dat er in de Nieuwstraat ook een voetpad komt en men dat geld daarvoor gebruikt. Men geeft daarmee gewoon toe dat ze te weinig geld hebben. We zullen in 2019 dan wel een prestigieus nieuw administratief centrum hebben maar je hobbelt er naartoe over slechte fietspaden en de ontbrekende voetpaden komen er de volgende jaren niet want het zit in de stenen van dat gebouw.”
D’hanis besluit :”Het gemeentebestuur beweert dat ze geld over hebben, maar kunnen geen investeringen doen in zaken die burgers vragen, dan geeft men gewoon zelf toe dat het op orde is met geleend geld. De burger laat zich gelukkig niet vangen”.
Aarzel niet om ons te contacteren voor bijkomende informatie,
Met vriendelijke groeten,
Koen Daniëls