U bent hier
N-VA Sint-Gillis-Waas klaar om te besturen in het belang van de inwoner
N-VA Sint-Gillis-Waas heeft haar lijst en een deel van haar programma bekend gemaakt. Een diverse lijst met heel wat nieuwe namen en profielen die door hun achtergrond de bestuurscapaciteit van de partij gevoelig verhoogd. “We zijn er klaar voor” klinkt het. De partij heeft bewust mannen en vrouwen afgewisseld op de lijst. De jongste kandidaat is net 18 jaar en de oudste is 73.
Ook de inzet van de verkiezingen is duidelijk gemaakt: de partij wil na 13 oktober eindelijk beleid voeren voor de burger, het gezin, de ondernemer en niet voor een familietraditie of koppig het eigen gelijk. Hun kandidaat-burgemeester en lijsttrekker Koen Daniëls geeft aan het mandaat op te nemen als de kiezer dat wil.
Beleid voor de inwoner
“Minstens even belangrijk als de kandidaten, is waar we naartoe willen met onze gemeente. Voor N-VA is het duidelijk dat alle inwoners en ondernemingen gelijk moeten behandeld worden. De twee maten en twee gewichten, dat moet echt ophouden. Tevens moet de gemeente opnieuw proper en veilig worden. Ja, met N-VA komen er bijkomende camera’s om vandalisme en sluikstort aan te pakken én ja er komt meer onderhoud van openbaar domein én grachten. Als de inwoner fietspaden wil en er is voldoende ruimte, dan zullen we die ook aanleggen zoals in andere gemeenten. We willen ons landelijk karakter behouden en zullen ons dus verzetten tegen bijkomende windmolens of woontorens zoals in de Nieuwstraat. Dienstverlening aan de burger wordt in de praktijk omgezet: om een (reis)pas te regelen moet je geen afspraak meer maken. Rechten en plichten brengen we terug in balans. En inzake mobiliteit gaan we geen kleurboek maken van het openbaar domein. Veiligheid primeert op het doordrijven van een algemene voorrang voor fietsers. We laten geen verenigingen meer aan hun lot over waardoor ze stoppen of vertrekken naar een buurgemeente” vat lijsttrekker Daniëls een aantal programmapunten samen.
Van jongere tot senior : iedereen belangrijk
“We zijn heel blij met onze sterke én diverse lijst. Een mooi evenwicht tussen de verschillende deelgemeenten en leeftijden. De jongste kandidaat is Leen D’hooghe (plaats 18) met 18 lentes en gemeenteraadslid Iris Ruys (plaats 26), echtgenote van dokter Verbraeken, heeft 73 jaar ervaring op de teller. Van jeugdige tiener over kandidaten met thuiswonende kinderen en alleenstaande ouders tot de bekommernissen van de senior : we coveren het volledig” aldus lokaal voorzitster Lauren Van Guyse en lijsttrekker Koen Daniëls. Van Guyse (27 jaar), zelf regent wiskunde en bewegingsopvoeding én een master politieke communicatie op zak, zal vanop plaats 4 Sint-Pauwels een gezicht geven.
Nieuwe profielen mét ervaring voor een goed bestuur
Opnieuw een ondernemende gemeente
“We hebben ook bewust ingezet op vernieuwing en sterke profielen en dat is meer dan geslaagd : 13 van de 27 kandidaten zijn nieuwe mensen ten opzichte van de verkiezingen in 2018. Met Filip Vereecken (plaats 11) hebben we een extra, ervaren ondernemer in huis. Voormalige uitbater van frituur De Lekkerbek en een lingeriewinkel en nu al 20 jaar een gerespecteerde speler in immobiliën. De partij wil ondernemen in de gemeente opnieuw ondersteunen. “Een cadeaucheque en een award van Leuke onderneming is wel “leuk”, maar dat is geen beleid om winkels en ondernemers aan te trekken. Dat doe je met echte dienstverlening, echte ondersteuning, mobiliteitsoplossingen” aldus Daniëls en Unizo-adviseur Marlene Moorthamers die op plaats 2 staat. Ook Luc Lorie uit Meerdonk zal op het vlak van ondernemen -bekend van Bolo fun- zijn steentje bijdragen vanop plaats 7.
Kinderopvang, AI, jurist, vereniging, zorg, … We hebben het allemaal
Andere nieuwe namen zijn Kelly De Caluwé, 37 jaar die een kinderopvang uitbaat en op plaats 16 staat. Er is dringend nood aan extra kinderopvang in de gemeente ter ondersteuning van de jonge gezinnen. De 24-jarige rechtenstudente Cato Masyn met een verleden in de scouts én diverse turnverenigingen staat op plaats 14. De 33-jarige specialist artificiële-intelligentie Stijn Wagemans schuift de partij naar voren om de gemeente te laten aansluiten bij nieuwe ontwikkelingen. Met Annick Eggermont uit De Klinge haalt de partij een actief lid van diverse verenigingen, waaronder het mama-depot, aan boord. Tevens is Annick een goede vriendin van het overleden bestuurslid Benita Cramer, waardoor ook zij in het hart mee op de lijst staat. Kaya De Winter (33 jaar) brengt als notarieel jurist de nodige juridische kennis binnen. Jonge vader en leerkracht lager onderwijs Kim Bruneel – bewoner van wijk het Hol en gekend met de problematiek van het stort staat op plaats 13.
De partij wil ook stevig inzetten op zorg.
Met de 40-jarige Stephanie de Kind (plaats 12) als nachtverpleegster in een woonzorgcentrum en de 45-jarige Debby Rombaut (plaats 20) als zorgkundige komt er heel wat ervaring aan boord die de noden van zowel de ouderen, maar ook gezinnen met ondersteuning of een personen met een beperking of handicap aan boord. De laatste twee nieuwe gezichten zijn Dirk Steenssens en Katie Willaert. Dirk op plaats 17 is vooral gekend uit het feestcomité van Sint-Pauwels en als altijd vriendelijke medewerker in een grootwarenhuis in de gemeente. Katie Willaert is een 47-jarige boekhoudster in een internationaal bedrijf en tevens voetbalmama. Het belang van het behoud van het rondpunt in De Klinge, wat N-VA als enige partij in de gemeenteraad bracht, kan ze als bewoonster vlakbij alleen maar onderstrepen.
Een financieel verstandig beleid voor én met de inwoner
Koken kost geld, maar dat kan veel efficiënter. De eerste beleidsdaad van het huidige gemeentebestuur was de belastingen fors verhogen voor een aantal prestigeprojecten. Maar voetpaden blijven slecht liggen, openbaar onderhoud blijft achterwege. Daar wil N-VA op inzetten. Er wordt momenteel wel geld uitgegeven aan dure, tropische hardhouten bruggen over wadi’s in het nieuwe park en dat wil de partij anders. Huidig gemeenteraadslid Denis D’hanis (plaats 3) houdt, als medewerker van de minister van begroting en huidig formateur van de Vlaamse Regering Matthias Diependaele, de centen van de inwoners in de gaten. Dirk Van Raemdonck (plaats 5) en Walter Scheerders (plaats 15) uit De Klinge zijn dan weer de heren die uitvoeringen van werken nauwgezet opvolgen. Iets wat dit bestuur veel te weinig doet, met meeruitgaven -belastinggeld- tot gevolg.
Plaats 21 staat momenteel nog open. Hiervoor zijn er nog meerdere kandidaten in het vizier.
Verenigingen en dier en natuur
Ook de verenigingen zijn goed vertegenwoordigd. “In welke vereniging zit Greta Poppe op plaats 6 niet, vult de partij aan”. En als keepertrainer weet Filip D’Hondt (plaats 9) goed wat onze sportverenigingen nodig hebben.
Dier en natuur krijgt bij N-VA ook de juiste aandacht. Niet fundamentalistisch, wel realistisch. Dat gaat zowel over aangepast groen, waterbuffering onder de grond, hondenlosloopweiden voor elke deelgemeente. Hans Burm, leerkracht lager onderwijs, weet dat evenwicht goed te bewaren. Hij staat op plaats 25.
Rechten en plichten - veiligheid
Voor N-VA zijn rechten en plichten belangrijk. “Vandaag stellen we vast dat wie steun krijgt in de gemeente, daar te weinig verantwoording voor moet afleggen. We pleiten voor gemeenschapsdienst voor wie daartoe fysiek in staat is”. Veerle Stuer (plaats 24) en Paul De Saegher (plaats 23) bewaken die rol mee in het Bijzonder comité sociale dienst. De lijst wordt afgesloten met lijstduwer en ervaren gemeenteraadslid Guido De Lille.
De partij wil ook stevig inzetten op veiligheid. “Veiligheid gaat niet alleen over vandalisme en inbraken tegengaan. Maar ook over veilige situaties creëren. Het openbaar domein moet zo ingericht worden dat ongevallen worden vermeden. Het wegenemen van een rondpunt, fietspaden niet aanleggen, spekgladde verf op wegen, op onoverzichtelijke kruispunten voorrang verlenen : dat zal met N-VA niet gebeuren” aldus Daniëls
N-VA het enige bestuurskrachtige en geloofwaardige alternatief
In 2018 was de kiezer in Sint-Gillis-Waas al duidelijk : men wou N-VA en Koen Daniëls als burgemeester. Dat signaal werd genegeerd en men deed gewoon verder. Daniëls gaat vol voor het mandaat. De afgelopen jaren was hij overal aanwezig waar hij ook als burgemeester zou kunnen zijn én dat in combinatie met de waardering als ijverigste Vlaams Parlementslid. “Vele zaken hangen vast aan Vlaams beleid. Een burgemeester moet daar contacten hebben en ook leggen. Dat wil ik wél doen en is ook dringend nodig voor onze gemeente” aldus Daniëls. “Wie wil dat het beleid van het negeren van inspraak stopt. Wie wil dat er verstandig wordt bestuurd. Wie wil dat zijn/haar belastinggeld eindelijk gaat naar die zaken die nodig zijn, heeft op 13 oktober eigenlijk maar één geloofwaardig en bestuursvaardig alternatief in deze gemeente en dat zijn wij met N-VA om te zorgen voor een Veilige thuis in Sint-Gillis-Waas, Sint-Pauwels, De Klinge en Meerdonk” stelt Daniëls krachtig.
Zz
Zie ook reportage © TV-Oost: https://www.tvoost.be/nieuws/koen-daniels-lijsttrekker-in-sint-gillis-wa...
Provincieraad
Ook voor de provincieraad heeft N-VA een prominente plaats weten te bemachtigen. Op de tweede plek zal Giel Verhelst uit Sint-Gillis-Waas te vinden zijn. Vroeger baatte hij het Genoegen uit in Sint-Niklaas en nu is hij actief in de IT-consultantsector.